Lauri Kurvonen - Hallittu tasapaino - kestävän kehityksen haaste

Lauri Kurvonen, erityisasiantuntija, OAJ


Hallittu tasapaino - kestävän kehityksen haaste


Aineellisen hyvinvointimme rakennusaineiden rajallisuuteen havahduttiin yleisellä tasolla, kun Rooman klubi julkaisi tutkimuksensa -Kasvun rajat- vuonna 1972. Samalla nousi esiin myös luonnon kantokyvyn rajallisuus. Kahdessa sadassa vuodessa ihmisten määrä on seitsenkertaistunut ja samassa ajassa aineellinen elintaso henkilöä on kymmenkertaistunut, minkä seurauksena luonnon monimuotoisuus on vähentynyt ennen näkemätöntä vauhtia ja monin paikoin ekologinen tasapaino on järkkynyt. Aineellisen elintason nostossa teollinen energiatuotanto on ollut keskeisessä roolissa. Energiahuoltomme on ollut vahvasti riippuvaa fossiilisista polttoaineista, joiden laajamittainen tuotanto ja käyttö ovat aiheuttamassa nopeaa ilmastonmuutosta. Samalla elinympäristömme nopea muutos ja köyhtyminen ovat aiheuttaneet suuria sosiaalisia paineita eri ihmisyhteisöjen sisällä ja niiden välillä, mikä on näkynyt sotina ja kansainvaelluksina.


Kestävä kehityksen tavoitteena on tasapaino: luonnon ja ihmisen toiminnan välille (kestävän kehityksen ekologinen ulottuvuus) sekä ihmisyhteisön omien toimintojen välillä (kestävän kehityksen sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurillinen ulottuvuus). Useimmat kestävään kehitykseen liittyvistä ongelmista kuten ilmastomuutos tai pakolaiskriisit ovat koko maapalloa sekä ihmiskuntaa koskettavia ja niin suuria, että niitä lähestyminen yksilötasolta tuntuu jopa mahdottomalta. Kuitenkin yhteisöt muodostuvat yksilöistä ja isoa muutosta on helpompi lähteä toteuttamaan pienin askelin ruohonjuuritasolta kuin jäädä odottamaan, että asia hoidettaisiin ylhäältäpäin kuntoon kerta heitolla tai mahtikäskyllä.


Opettajat ovat avainryhmä, jonka tulee olla perehtynyt kestävään kehitykseen liittyvistä haasteista ja ongelmista. Opettajat ovat kasvattamassa ja kouluttamassa tulevia sukupolvia, jotka joutuvat kohtaamaan kestävään kehitykseen liittyviä haasteita ja ongelmia huomattavasti laajemmin ja syvällisemmin kuin nykyinen tai aikaisemmat sukupolvet ovat joutuneet niitä kohtaamaan.


Tänä koulutus toteutetaan päivän aikana kahteen kertaan.